bruggen slaan logo 2.jpg
29 mei -1 juni 2019

Over colloquium

Bratislava, 29 mei - 1 juni 2019

Vakgroep germanistiek, neerlandistiek en scandinavistiek, Comenius Universiteit Bratislava (Slowakije)

Wie een brug legt;  naar een ander;

kan altijd heen; en terug.

(Jana Beranová, Tsjechisch-Nederlandse dichteres en vertaalster)

CALL FOR PAPERS

De vereniging voor neerlandistiek in Centraal-Europa, Comenius, zal in mei 2019 zijn dertiende regionaal colloquium neerlandicum houden. Precies 20 jaar geleden verwelkomden wij onze collega´s in Bratislava. De afdeling Nederlands te Bratislava kent aan onze faculteit een traditie van vertalen en tolken Nederlandse taal en cultuur en wil graag iedereen uitnodigen om bruggen te slaan tussen verschillende disciplines onderling.

 

Daarbij gaan we graag uit van het principe van Lateraal denken. In 1970 introduceerde Edward De Bono dit psychologisch principe om creativiteit te stimuleren via een methode van zes denkhoeden. Normaal gezien is een mens geneigd om een zo recht mogelijke lijn te volgen van begin tot einde via bekende wegen. Maar wat gebeurt er als we platgetreden paden verlaten en bruggen slaan naar andere disciplines, tussen culturen, talen literaturen, vakken en beroepen met behulp van nieuwe denkmethodes, creativiteit, optimisme en pessimisme, emoties en intuïtie, probleemdenken en schijnbare onmogelijkheden terug reëel maken?  

 

Wij nodigen iedereen uit voorstellen in te dienen voor bijdragen op het colloquium in alle richtingen binnen de neerlandistiek en Lage Landen-studies en verheugen ons op inspirerende inzichten in taal- en letterkunde, vertaalkunde, culturele studies, culturele en politieke geschiedenis etc.

Geïnteresseerden kunnen voor 20 oktober 2018 het bijgevoegde formulier met een samenvatting van de geplande lezing van ongeveer 300 woorden doorsturen naar abstracts.regionaalcolloquium@gmail.com

 
 

Actueel

Het begin van ons regionaal colloquium nadert met rasse schreden, dus wij hebben de eer en het genoegen jullie de derde mededeling toe te sturen.

Met veel enthousiasme willen wij jullie verwelkomen over een week in Bratislava voor onze tweejaarlijkse docentenbijeenkomst van Comenius, het Regionaal Colloquium Neerlandicum. Graag sturen we jullie praktische informatie over inschrijving, programma en de daarmee verbonden kosten.

INSCHRIJVING

De inschrijvingen beginnen op woensdag 29.5. van 14.00 tot 17.00 in de garderobe van de Moyzeszaal, waar onze immer glimlachende studentes u verwelkomen en bereid zijn om alle vragen te beantwoorden. Daar krijgt u ook een colloquiumpakketje met het book of abstracts, aanwezigheidsattest en u wordt gevraagd om uw deelname met handtekening te bevestigen. Wie op woensdag direct naar de faculteit komt, kan zijn bagage bij de registratiebalie

(de garderobe) van het colloquium opbergen. Dit zal ook mogelijk zijn voor de mensen die op vrijdag vroeger vertrekken.

Wie later aankomt kan ook op donderdag en vrijdag tussen 8.00 en 10.00 in het atrium van de filosofische faculteit inschrijven.

afb. ingang Moyzeszaal, Vajanského nábrežie

PROGRAMMA COLLOQUIUM

We starten met het colloquiumprogramma vanaf 15.00 uur op woensdag 29 mei. In de Moyzeszaal, een grijs gebouw op het adres Vajanského nábrežie 12, start om 15.00 de officiële opening, gevolgd door de openingskeynotelezing, die als primeur voor de regionale neerlandistiek een driedelige keynote wordt.

 

We willen bruggen slaan tussen talen en culturen van Centraal-Europa en de Lage Landen en stellen daarom vice-rector en vakgroepvoorzitter doc. Jozef Tancer (Comenius Universiteit) voor over meertaligheid in Bratislava in de vroege twintigste eeuw (deze lezing vindt in het Duits plaats), prof.dr. Rita Temmerman (VUB) over meertaligheid in Brussel, en prof.dr. Hans Bennis (algemeen secretaris Nederlandse taalunie) over meertaligheid in Nederland en namens de Nederlandse Taalunie.

Na de keynotes hebben we als toemaatje de officiële presentatie van het boek „Samen op de Laan van Europa“, een gezamenlijke publicatie van Jan C. Henneman, Kryštof Krijt, Pieter Goedhart en Ivo Mostert, een publicatie over honderd jaar bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Tsjechië en Slowakije, vertaald door de studenten van de afdelingen Nederlands in Bratislava, Brno, Olomouc en Praag gevolgd door receptie aangeboden door de Ambassade van de Koninkrijk der Nederlanden in Slowakije.

Donderdag beginnen we met de tweede keynotelezing door prof.dr. Geert Buelens (Universiteit Utrecht) en is de hele dag voorzien voor uw lezingen en presentaties. De promovendi presenteren hun werk in een zogenaamde doctorandi-incubator, met gekozen beoordelaars op basis van een presentatie van a 20 minuten gevolgd door 10 minuten discussie.

Het avondprogramma is een bezoek aan de Slowaakse nationale galerij en een auteursgesprek bij een glas wijn in het kunstenaarscafé Berlinka met de schrijver Frank Westerman, meer infomatie daarover vindt u in een aparte bijlage.

Op vrijdag nodigen we alle geinteresseerden uit om een interactieve sessie gericht op de outputs van het project PACI, Professional and Accessible Community Interpreting, bij te wonen, ingeleid door de keynote lezing van prof. Erik Hertog over de ontwikkeling van het begrip sociaal vertalen in Europa. Tijdens de sessie krijgen jullie een unieke kans om kennis te maken van de taaltechnologie binnen het tolken en vertalen, het live testen van de notitietechniek van een sociaal tolk en kunnen jullie deelnemen aan rollenspellen over ethische aspecten van sociaal tolken. Parallel hiermee lopen de sessies literatuur en doctorandi-incubator.

 

Op vrijdagnamiddag reserveren we eerst tijd voor de Algemene ledenvergadering van Comenius. (zie agenda) Daarna volgt een moment voor de vertegenwoordigers van de IVN, Iris van Erve en Henriette Louwerse en voorzien we een plenair moment voor Ingrid De Graeve en Karlijn Waterman van de Nederlandse taalunie. We sluiten af met een feestelijk diner aangeboden door de Algemene afvaardiging van de Vlaamse regering in Centraal Europa.

Het feestelijk diner gaat samen met een bijzonder afscheid. Mensen die ons jarenlang geleid hebben, gaan op emeritaat. Op het diner willen we daarom in het bijzonder prof.dr. Judit Gera, prof.dr. Jana Rakšányiová en prof.dr. Herbert van Uffelen in de bloemetjes zetten voor hun verdiensten in de regio met een gepaste laudatio. Het diner vindt plaats in hotel Sorea, waar de deelnemers ook gehuisvest zijn.

Voor zaterdagochtend 1 juni hebben we een aanvullend cultureel programma bedacht: een Nederlandstalige stadswandeling in Bratislava, voorbereid door onze derdejaarsstudentes Barbara en Petra en een bezoek aan het unieke Danubiana Meulensteen Art Museum met een buitengewone verzamelijk van moderne kunst van onder meer CoBra en een actuele tentoonstelling uit Midden-Europa.

Alle lezingen van het colloquium zullen plaatsvinden in hetzelfde gebouw van onze faculteit, Gondova 2, 814 99 Bratislava. In het programma vindt u een overzicht van de lokalen.

Wegwijs en praktische info

Aankomst naar colloquium

Luchthaven Wenen

Een pendelbus met kaartjes van meerdere maatschappijen zijn beschikbaar bij de chauffeur, of kunnen op voorhand besteld worden bij de maatschappij (prijzen afhankelijk van de vrije plaatsen en van de maatschappij):

Regiojet ca. 5€, Flixbus ca.6,9€ of Slovak lines ca. 5€

Alle bussen stoppen bij Most SNP en dan ook bij het busstation - Mlynské Nivy

M.R.Štefanik - Airport Bratislava

Buskaartjes verkrijgbaar in de automaten:

60 minuten (1,20 €)

Bus 61 > Hlavná stanica (het centraal treinstation) overstappen aan het treinstation Hlavná stanica op

Tram 1 > richting Petržalka
Uitstappen bij Šafárikovo námestie

Hlavná stanica - Treinstation

Tram 1 > Petržalka
Uitstappen bij Šafárikovo námestie

ZST Petržalka - Treinstation

Bus 91 > Most SNP
overstappen bij terminus Most SNP

Tram 4 >Zlaté piesky
Uitstappen bij Šafárikovo námestie

Bus station - (Mlynské Nivy)

Bus 70 > Most SNP 
Uitstappen bij Malá scéna
5 minuten loopafstand vanuit Malá scéna naar Šafárikovo nám.

Taxi

Prijzen: 

Gunstiger bij telefonische bestelling. Aangeraden contacten www.easytaxi.sk

Alle trein- en busverbindingen zijn te vinden op www.cp.sk

Taxify

Het hotel is op loopafstand van 15 minuten van de faculteit. ​

U kunt altijd ook de tram nummer 1 of 3 naar de faculteit nemen. een 1-malige rit kost 70 cent,en 3 daagse onbeperkte kaart kost 8€

Voor stadverkeer: www.imhd.sk

Voor bikesharing: www.slovnaftbajk.sk

Een dagkaart kost 6€ (met waarborg 70€)

Secretariaat

Vakgroep Germanistiek,
neerlandistiek en scandinavistiek:
Tel:       (+421) 2 59339114
Fax:      (+421) 2 59339499 
E-mail: kgn@fphil.uniba.sk

 

Filozofická fakulta
Univerzita Komenského 
Gondova 2, P.O.BOX 32 
814 99  Bratislava 1

 
Locaties colloquium
De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Gondova 2
Meer informatie over de planning van de ruimtes volgt met de laatste mededeling.
Moyzesova sieň
ingang vanuit de straat of via het plateau, ons atrium in de binnenkoer van de faculteit
Hotel Sorea Regia****
Het hotel is 3 tremhaltes of 30 minuten lopen van de faculteit.
Kráľovské údolie 6, 811 02  Bratislava

Reiskostenvergoeding

Indien u werkzaam bent als medewerker van een instituut uit de regio Centraal-Europa, dan komt u in aanmerking voor terugbetaling van de reiskosten naar Bratislava. De tweede voorwaarde daarvoor is dat u de contributie van Comenius (gewone leden betalen €10,- per jaar, buitengewone leden dragen 30,- bij) van Comenius betaalt. Onze penningmeester, Zuzanna Czerwonka-Wajda, zal op het colloquium ook aanwezig zijn om de contributies te verrekenen.

Wat betreft de reiskosten, hanteren we een sleutel tot terugbetaling volgens de afstand van de vakgroep tot Bratislava. Hiervoor zijn er drie categorieën:

tot maximaal 50€ voor deelnemers uit Wenen, Brno, Boedapest, Olomouc,

tot maximaal 100 € voor deelnemers uit Praag, Debrecen,

tot maximaal 200 € voor deelnemers vanuit alle andere universiteiten.

 
 

Keynotes

Doc. Mgr. Jozef Tancer, PhD.,
Univerzita Komenského v Bratislave
Meertaligheid
IMG_0197.jpg
2.jpg
Prof.dr. Rita Temmerman,
Vrije Universiteit Brussel
Meertaligheid
Prof. dr. Hans Bennis,
Nederlandse Taalunie
Meertaligheid
myprofile_image.jpg
Bratislava foto.jpg
Prof. dr. Erik Hertog,
Professor emeritus, KU Leuven
Tolken
Prof.dr. Geert Buelens,
Universiteit Utrecht
Letterkunde
gw_hum_buelensgeert_770x510.jpg

Wetenschappelijk comité

snp biele.png
starz bielz.png
Taal- en
vertaalkunde
Prof. PhDr. Jana Rakšányiová, CSc.doc.
(Univerzita Komenského, Bratislava)
Doc. Mgr. Marketa Štefková, PhD.
(Univerzita Komenského, Bratislava)
Prof. dr. hab. Jan Pekelder
(Université Paris-Sorbonne, Univerzita Karlova, Praha)
Prof. Dr. Frieda Steurs
(KULeuven, Instituut Nederlandse taal)
 
Cultuur en
geschiedenis
prof.dr. Wilken Engelbrecht, cand. litt
(Univerzita Palackého Olomouc)
prof.dr. Stefan Kiedroń
(Uniwerzytet Wrocławski)
prof.dr. Jelica Novaković-Lopušina
(University of Belgrade)
appolo biele.png
 
Literatuur en
literair vertalen
prof.dr. Yves Tsjoen
(Universiteit Gent/Masarykova Univerzita Brno)
prof.dr. Adam Bžoch
(
Slovak Academy of Sciences)
doc. Orsolya Réthelyi
(ELTE University Budapest)
prof.dr. Jerzy Koch
(University Adam Mickiewicz Poznań)